ANGST

Udtryk for traumer

”Det tør jeg ikke, det kan jeg ikke … Sætninger som disse hænger ofte sammen med angst. En angsttilstand, der måske er opstået i forbindelse med en oplevelse af at tæppet blev revet væk under dig, på et tidspunkt, da du ikke var moden til at kunne håndtere det. Det kan også være andre uforudsigelige og chokagtige begivenheder, der kan være en årsag til, at du som ung eller voksen begrænses i livet, ikke tør alle mulige ting og ikke tør udfolde dig frit.

Ved traumetilstande gælder, at nervesystemet bliver oversensitivt. Det vil sige, at der skal så lidt til for, at det sættes i gang. Når det sker trigger det de traumer, vi engang oplevede. Så de gamle traume lever pludselig i krop og psyke her og nu. Det er ikke særligt behageligt at opleve.

Derfor får mange, der er ramt af traumer, lyst til at begrænse sig for at undgå denne aktivitet, da den minder om dengang det næsten smagte af ”døden” eller følelsen af magtesløshed eller ”frit fald”.

Du kender måske den angst, der kan opstå når du:

E

Skal flyve

E

Skal køre bil når det er mørkt eller for meget trafik

E

Skal sige noget i store forsamlinger

E

Skal sige jobbet op, selvom du ved, at arbejdet/arbejdspladsen ikke er god for dig

E

Være overbekymret for andre eller dig selv

E

Oplever en følelse af, at vi må have styr på det hele (den følelse bliver ofte pakket ind i: ”Der er jo nogen der skal gøre det …”)

E

Mærker en ubehagelig følelse i kroppen, men du ved ikke hvor det stammer fra.

E

Får lyst til at isolere dig, trække dig fra relationer og ”forsvinde”

Kan du genkende nogle af disse tanker og følelser, så kan der gemme sig traumetilstande, som har brug for hjælp til at blive forløst.

Rigtig god weekend til jer – og tak for jeres interesse og alle jeres likes og delinger.

Kærlige hilsener,

Trine & Monica / Center for Integrativ Traumebehandling

”Det tør jeg ikke, det kan jeg ikke …

Andre artikler