INTERVIEW MED TRINE

Ingen har ret til at gøre andre forkerte

Trine Blücher, medstifter Center for Integrativ Traumebehandling, vil gerne være med til at skabe et sted, hvor følelsen af forkerthed opløses. Et sted, en oase, hvor traumeramte mennesker igen kan finde den indre ro, der er så afgørende for kvaliteten af hele livet.

Trine Blücher, psykoterapeut og coach med speciale i ledelse, narrativ psykologi, stress og traumer er lykkelig for, at Center for Integrativ Traumeterapi endelig er i gang. Ud over, at hun i processen med at skabe centeret for alvor kan samle trådene fra al den erfaring, hun i mange år har oparbejdet inden for ledelse, coaching og psykoterapi, så giver netop det at starte Danmarks første integrative traumecenter, så meget mening i forhold til, at det rammer en særdeles bred målgruppe med et behov; ”Det er sådan et spændende felt. Det er meningsfuldt fordi der er så mange, der har det skidt, som går og bokser med noget, der i virkeligheden er traumerelateret, men som ikke ved, at det er det. Folk går rundt og har det dårligt og ved ofte ikke hvorfor.

Usynlige traumer

Mange føler sig forkerte, men de færreste tænker over, at der kan ligge uforløste traumer til grund. Traumer er nemlig ofte noget, mange associerer med hjemvendte soldater, voldsofre eller andet i en meget voldsom retning. Men traumer kan også leve et meget mere usynligt liv og være udløst af noget i ens tidlige år, man måske end ikke husker. ”Traumer lyder så alvorligt. Folk tænker ofte, at traumer er noget man har fået i Afghanistan, eller hvis man er blevet voldtaget, og har været eller er meget syg. Jeg har haft virkelig mange ledere i supervision, og grunden til, at nogle af dem har haft det dårligt og været stressede, er fordi de har oplevet noget traumatisk. Oplevelser, der har været så ubehagelige, at de har sat sig i deres system, uden at de af den grund har tænkt, at det er traumatisk. Men alle kan huske de der små chok ind i nervesystemet, da læreren foran hele klassen sagde, at du er dum. Alle kan huske dem, men vi tillægger dem ikke nok betydning. I stedet kommer de til at leve som taget-for-givet sandheder og begrænsende historier. Disse chok og traumer kommer til udtryk i følelsen af, at jeg ikke er god nok. Nedenunder mange oplevede symptomer, som stress og ondt i livet ligger følelsen af, at jeg ikke er god nok. Når jeg ikke er god nok, bliver jeg udstødt af flokken – og så dør jeg. Ikke at føle sig god nok avler skam. Skam er jo også et tema folk ikke vil tale om. Den fine adfærdsregulerende skam; den der gør, at vi får dårlig samvittighed, hvis vi har gjort noget forkert, den skal vi jo holde fast i, men den dybe skam over at være forkert, den giver problemer for folk. Den giver mistrivsel i større eller mindre grad.”

 ”Dét, jeg stiller mig op på ølkassen og protesterer imod er forkertheden. Det er min store hellige gral. Det bevæger noget i mig, når mennesker føler sig forkerte. Og der er ingen andre, der har retten til at gøre mig eller dig forkert! Alle kan smide folk ud i floden, hvor de ikke kan bunde, men det kræver en faglighed at få folk sikkert op på bredden igen.”

Frihed til at vælge selv

Trine Blücher har selv oplevet, hvordan traumer kan påvirke ens krop og psyke. Så udover den faglighed, hun har oparbejdet gennem mange år, har hun også den menneskelige medfølelse indover. At hun ved, hvordan det føles, når traumer igen og igen bringer én i situationer, hvor noget, der er for overvældende på den ene eller anden vis, gentager sig. Men hun har også oplevet, at viden om traumer og terapeutisk arbejde med sig selv, kan genskabe den balance og det fundament, alle har brug for i livet, for at kunne leve frit. ”Jeg er ikke færdig. Jeg tænker, at man på nogle måder kan arbejde med det hele livet, men der er mange ting, der er blevet meget nemmere. Hele den måde, jeg nu vælger at leve mit liv på er rigtig for mig. Hvis jeg synes det er godt, så er det godt nok. Det giver mig frihed. Mere frihed til at vælge selv og til at gøre det, jeg synes er meningsfuldt.”

Alle slags traumer

Og så er vi tilbage til den faglighed, der skal præge Center for Integrativ Traumebehandling. ”Jeg drømmer om at være med til at skabe et center med en meget høj faglighed, vi kan dele ud af. Jeg vil gerne stå for budskabet om hvor meget, vi kan gøre for at forløse traumer og dermed gøre en afgørende forskel i menneskers liv. ”Så når Center for Integrativ Traumebehandling er helt på benene, skal det kunne rumme traumer af enhver slags, hvad enten det drejer sig om kompleks PTSD, tilknytningstraumer fra opvæksten, hverdagens traumer, choktraumer osv.

”I fremtiden har vi et hus med store dejlige haver og fuldt af healende fællesskaber. Hvor man kan komme og få mange slags behandlinger. Det er et sted for fagprofessionelle med kurser, foredrag, undervisning, dejlig mad og en masse viden. Sådan et rigtigt rart sted, hvor man siger: Gid jeg snart skulle derop igen, fordi det er så dejligt at komme der! Folk skal kunne overnatte der. Så vi kan tage imod alle slags, om det er enkeltpersoner eller familier, pårørendegrupper, børn. Det hele.”

Det bevæger noget i mig,
når mennesker føler sig forkerte

Andre artikler